Achtien jaar Ajax in Vogelvlucht (1995 – 2013)

In 1995 was ik 11. De invloed van Ajax was overal maar ik wist niks van voetbal. Lego en muziek waren veel interessanter. Klasgenootjes praatten ondertussen opgewonden over heroïsche Ajax-dingen. Je kon er niet aan ontsnappen en langzaam raakte ik geïnteresseerd naar al die heisa rond Ajax. Toen ik eenmaal doorkreeg waarom voetbal zo spannend kon zijn was de ban gebroken. In oktober 1995, op het hoogtepunt van Van Gaals’ Ajax, werd ik toegewijd fan en sindsdien volg ik elke wedstrijd. Vandaar dat ik u met liefde mijn overzicht kan presenteren van de memorabelste Ajax-seizoenen, gerangschikt op ‘memorabiliteitsfactor’, oftewel: op de kracht van de herinnering die het bij mij heeft achtergelaten.1 8 .

Seizoen

2004/2005

200420052

200520065

20042005

Memorabiliteitsgehalte: 5/10
Seizoensresultaten: Tweede plaats eredivisie
Goede spelers: de Jong, Grygera, Babel, Heitinga
Teleurstellende spelers: Soetaers, Charisteas, Mitea, Anastasiou
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
De supergoal van Grygera in de waanzinnige slotfase van Feyenoord-Ajax (2-3), de memorabele solo van Ibrahimovic tegen NAC als zijn laatste goal voor Ajax (6-2).
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Het bittere ontslag van Koeman als een schaduw over dit seizoen, het Ajax van opvolgend coach Danny Blind dat thuis wordt weggespeeld door PSV, als nadruk van de dominantie van PSV in dit jaar (0-4), voor het tweede opéenvolgende een bijrol in de Champions League, het vertrek van Ibrahimovic naar Juventus twee weken na de competitiestart, de kansloze 0-1 Champions League thuisnederlaag tegen datzelfde Juventus met Ibrahimovic in de basis, de wonderschoon pijnlijke goal van Nedved in die wedstrijd, het gebrek aan scorende spitsen na het vertrek van Ibrahimovic.

1 7 .

Seizoen

2008/2009

20072008

200720083

Memorabiliteitsgehalte: 6/10
Seizoensresultaten: derde plaats eredivisie
Goede spelers: Siem de Jong, Suarez, van der Wiel, Vermaelen
Teleurstellende spelers: Wielaert, Sulejmani, Silva
Goede dingen die me zijn bijgebleven: Bescheiden Europese heroiëk door spannende wedstrijden tegen Fiorentina en Marseille, de prachtige late goal van momentenvoetballer Leonardo in de returnwedstrijd thuis tegen Fiorentina, de geniale assist van Suarez op de beschimpte Sulejmani in de goede maar tevergeefs gewonnen return tegen Marseille (2-2 na verlenging), de genialiteit van Suarez gedurende het hele seizoen, continu opgewekt gezang van VAK410 in een slappe gewonnen wedstrijd tegen een lullige Europese tegenstander, blij zijn dat AZ landskampioen is in plaats van PSV.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
De beroerde start na de winterstop waarin de titel uit het zicht raakte, de schwalbes en nare maniertjes van Suarez, vernederende nederlagen tegen PSV (6-2) en Sparta (4-0) aan het eind van het seizoen, het ontslag van van Basten, wederom een zwakke januari-maand, het armoedige karakter van een overwinning op het onderhand zieltogende Feyenoord (2-0).

1 6 .

Seizoen

2003/2004

200320044

200320042

200320045

Memorabiliteitsgehalte: 6/10
Seizoensresultaten: Landskampioen
Goede spelers: Ibrahimovic, Sneijder, Mitea, Nigel de Jong
Teleurstellende spelers: O’Brien, Machlas, Litmanen, Sonck, Sikora, Soetaers
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Het krullende afstandschot van Sneijder als handelsmerk voor Ajax’ nieuwste supertalent, de twee goals in de Champions League groepsfase van de wat houterige Sonck tegen zijn oude club Brugge (2-0), de rushes van het Roemeense talent Mitea in zijn achteraf enige goede seizoen, de vliegende hakbal van van der Vaart in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-0) en de verongelijkte reactie van Feyenoord-verdediger van Wonderen over diezelfde goal.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Het kleedkamerconflict tussen Ibrahimovic en van der Vaart, de wat grauwere glans van dit kampioensschap door de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League door Club Brugge (2-1).

1 5 .

Seizoen

2000/2001

200020012

20002001

Memorabiliteitsgehalte:
7/10
Seizoensresultaten: derde plaats eredivisie
Goede spelers: van Der Vaart, Arveladze, Galasek,Chivu, Ikedia, Grim
Teleurstellende spelers: Machlas, Winter, Hosé
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
de 5-0 openingswedstrijd tegen Fortuna, de hoopgevende zege op Arsenal in het voorseizoen (2-0), de 2 goals van Machlas tegen Heerenveen na rentree van blessureleed (2-2), via de radio genieten van de de spectaculaire 6-2 thuis tegen Heerenveen terwijl ik voor het eerst Bomberman 3 speel , de 9-0 tegen Sparta met 4 goals voor Arveladze, het halen van de Champions League voorronde na een 5-1 zege tegen AZ in de laatste competitiewedstrijd, de onbolstering van Van der Vaart als toptalent, bij tijd en wijle attractief spel onder de hoede van de onorthodoxe coach Adriaanse, op school jongens met Ajax-broodtrommels op strenge toon ondervragen hoeveel ze van Ajax weten en me op de borst kloppen dat ik nog een ‘ECHTE AJAX-FAN’ ben in deze barre tijden.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
De Adidas-strepen op het Ajax shirt, de prachtige 2-1 van AZ-speler Robin Nelisse tegen Ajax in Alkmaar (3-2), het ontnuchterende 1-0 verlies uit tegen NEC een week na de 9-0 tegen Sparta, de enerverende maar teleurstellende 3-4 nederlaag thuis tegen Feyenoord, titelaspiraties die al vroeg in het seizoen opzij gezet kunnen worden, weer geen hoofdprijs, heisa rond Ajax-bestuurder Kales waar ik destijd weinig van begreep.

1 4 .

Seizoen

1996/1997

96971

Image

199619972

19961997

Memorabiliteitsgehalte: 7/10
Seizoensresultaten: vierde plaats eredivisie, halve finale Champions League
Goede spelers: Ronald de Boer, Dani
Teleurstellende spelers: Gabric, Kluivert, Santos, Babangida
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Vol verwachting voor de eerste keer naar Ajax in de nieuwe Arena, Stiekum radio luisteren en Ajax horen ontsnappen tegen Atletico Madrid in de kwartfinale van de Champions League onder meer door een briljante goal van Dani  (2-3), de stiftbal van Litmanen tegen Bordeaux, de eerste Ajax-Feyenoord in de Arena met prachtige goals van Litmanen en Kluivert (3-0), Kiki Musampa die zich onsterfelijk maakt door de eerste Ajax-goal te scoren in een competitiewedstrijd in de Arena, Dani die twee keer scoort tegen de Glasgow Rangers (4-1).
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Pijn voelen van het verlies tegen Milan in de weliswaar vreindschappelijke openingswedstrijd van de Arena (0-1), mijn Ajax petje dat van mijn hoofd geslagen wordt door een Groningen-fan, vervolgens lelijk beton, onwennigheid en sfeerloosheid in de Arena voor de eerste keer met eigen ogen aanschouwen, het beeld van grauwe herfstzondagen waarin Ajax meerdere keren uit verliest met 2-0 van middelmatige ploegen, Ajax dat tandeloos blijkt tegen PSV (0-2, 2-0), weinig goals met Kluivert en Litmanen hopeloos uit vorm, ‘Godenzonen’ weer ordinaire mensen zien worden, oftewel het einde meemaken van het tijdperk Van Gaal en met lede ogen zien dat veel spelers uit het dan al legendarische tijdperk vertrekken naar het buitenland.

1 3 .

Seizoen

1997/1998

Ajax19971998

19971998

199719982

199719983

199719984

Memorabiliteitsgehalte: 7/10
Seizoensresultaten: Landskampioen, bekerwinnaar
Goede spelers: Litmanen, Arveladze, Witschge, Tobiasen, van der Sar, Michael Laudrup, Oliseh, Babangida
Teleurstellende spelers: ?
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Ajax landskampioen met kop en schouders boven de rest, 112 goals, de 7-2 kampioenswedstrijd in de Arena tegen Heerenveen, Witschge die Feyenoord vernedert door de bal veertien keer hoog te houden in de loop, thuis 4-2 van VFL Bochum winnen na een 0-2 achterstand, éen helft briljant voetbal tegen Udinese (1-0), een competitiestart met 35 goals in 7 wedstrijden (!), de techniek en scoringsdrift van Shota ‘Showtime’ Arveladze, het machtige schot van de aanvallende verdediger Oliseh, de benutte penalty van keeper van Der Sar tegen De Graafschap op de laatste slotdag (1-8).
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Ondanks de vaderlandse dominantie een bijrol op het Europese toneel als smet op het seizoen, een 3-4 thuisnederlaag tegen PSV, rellen rond de 5-0 gewonnen bekerfinale tegen PSV, een reeks slaapverwekkende 1-0 zeges.

1 2 .

Seizoen

2005/2006

200520062

20052006

UEFA Champions League FC Thun v Ajax Amsterdam

Memorabiliteitsgehalte: 7/10
Seizoensresultaten: Vierde plaats eredivisie, winnaar playoffs voorronde Champions League
Goede spelers: de Jong, Sneijder, Rosales, Huntelaar, Heitinga, Charisteas, de Mul
Teleurstellende spelers: Boukhari, Anastasiou,
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
de zweem van Europese glorie na de vroege 2-0 voorsprong thuis tegen Inter Milan in de achtste finale van de Champions League, de belangerijke goals van de slungelige Charisteas laat in het seizoen, winterstopaankoop Huntelaar die zich in een paar weken onomstreden maakt en 16 goals scoort in evenzoveel wedstrijden , Ajax dat een bewogen seizoen glans geeft door een bekerzege op PSV waarin Huntelaar twee keer scoort (2-1), de druistige energieke rushes van de Mul.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Ajax dat in de Champions League voorronde ploetert tegen matige tegenstanders, Voortdurende kwaliteitsarmoede in de voorhoede een jaar na het vertrek van Ibrahimovic, Ajax dat tien keer verliest in de competitie, de dominantie van Inter Milan in de tweede wedstrijd van de achtste finale CL, het hele seizoen lang matig veldspel dat ook na de winterstop niet verbloemd kan worden door Huntelaar’s goals, het gevoel van een neerwaartse lijn die is ingezet ondanks een goede slotfase van het seizoen.

1 1 .

Seizoen

2006/2007

VOETBAL-EREDIVISIE AJAX vs FEYENOORD

200620075

20062007

Memorabiliteitsgehalte:
7/10
Seizoensresultaten: tweede plaats eredivisie, winnaar playoffs voorronde Champions League
Goede spelers: Gabri, Emmanuelson, Vermaelen, Stam, Perez, Sneijder, Babel, Huntelaar
Teleurstellende spelers:
Ogararu, Lindenbergh
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
mentale veerkracht in meerdere spannende met 3-2 gewonnen wedstrijden, de bal van Emmanuelson in de kruising voor de winst op Groningen (3-2), de overtuigende winst op AZ voor plaatsing voor de voorronde Champions League (3-0), ex-Barca speler Gabri als leider van een sterk middenveld, de blijdschap over de komst van gelouterde routiniers als Davids, Perez en Stam, de verpletterende uitzege tegen PSV (1-5) als hoogtepunt in een sterke competitie eindspurt die Ajax uiteindelijk staakt op een doelpunt afstand van de titel, het geweldige jaar van Wesley Sneijder en de moedige UEFA cup thuiswedstrijd tegen Bremen (3-1) die de treurnis van de 3-0 uitnederlaag bijna helemaal wegpoetst.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Uitschakeling in de Champions League voorronde door f*cking Kopenhagen, in Groningen lopen met mijn Ajax-shirt en door een Groninger toegemompeld krijgen dat ‘ik een verkeerd shirt’ draag, het mislopen van de titel op de laatste dag van de competitie in waarschijnlijk het meest spannende competitieslot ooit en dat meteen na het laatste fluitsignaal er ingewreven krijgen door een collega van me die PSV fan is.

1 0 .

Seizoen

2009/2010

SONY DSC

200920103

Memorabiliteitsgehalte:
7/10
Seizoensresultaten: tweede plaats eredivisie, bekerwinnaar
Goede spelers: Emmanuelson, Suarez, Rommedahl, Enoh, De Jong, Vertonghen, De Zeeuw, Pantelic
Teleurstellende spelers: Lodeiro, Bakircioglu, Aissati, Sulejmani
Goede dingen die me zijn bijgebleven: de woeste afstandsknal van Emmanuelson tegen PSV (4-1), Emmanuelsons andere wondergoal in een sterke wedstrijd tegen Feyenoord (5-1), af en toe wervelend voetbal met veel goals, de gallopering van het vlijtige werkpaard Rommedahl, Siem de Jong definitief zien doorbreken als een stabiele en scorende speler, een goede tweede seizoenshelft, Feyenoord dat door Ajax vernedert wordt in de de bekerfinale(s), vier goals van Suarez in Venlo (0-4), bescheiden Europese glorie in de vorm van een reeks overwinningen op kleinere Europese teams in de Uefa Cup, Suarez die nog meer scoort en de Eredivisie ontgroeit, de stoere kranige kop van coach Martin Jol, de veertigmeter lange solo en goal van Sulejmani tegen Juventus (1-2), blij zijn dat Twente landskampioen is geworden in plaats van PSV.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
het bleke hoofd van Pantelic, Pantelic vrezen als een budget-Ibrahimovic, de lelijke lange neus en gebit van Balas Dsudzak in vol ornaat na zijn prachtgoal tegen Ajax voor het winnende PSV (4-3), weer een jaar zonder landskampioenschap, Sulejmani die maar niet het stempel ‘miskoop’ van zich af kan spelen ondanks vlagen van brille.

9 .

Seizoen

2011/2012

Ajax Amsterdam players Daley Blind (L),

Ajax Amsterdam's Sulejmani fights for the ball with Bastos of Olympique Lyon  in Amsterdam

20112012

Memorabiliteitsgehalte:
 7/10
Seizoensresultaten: Landskampioen
Goede spelers: De Jong, Vertonghen, Alderweireld, Eriksen, Anita, van der Wiel, Boerrigter
Teleurstellende spelers: Sulejmani, Janssen, Bulykin, Boerrigter, El Hamdaoui
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Prolongatie van de landstitel, na een kansloze 0-2 thuisnederlaag tegen Manchester United de eer redden met een knappe uitzege op Old Trafford (1-2), de snelheid en het plezier van de symphatieke Boerrigter in het begin van het seizoen, veertien op rij gewonnen competitiewedstrijden als sluitstuk van het seizoen, een 4-0 thuisoverwinning in de Champions League net als in oude tijden, de krullende supergoal van Aissati tegen PSV als absoluut hoogtepunt voor zijn tijd bij Ajax (2-0), de oude Ooijer die een goal scoort voor Ajax.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Voor het tweede opeenvolgende jaar afgedroogd worden door Madrid in de Champions League groepsfase (3-0 en 0-3), in de tweede wedstrijd tegen Madrid twee geldige Ajax-goals afgekeurd zien worden als opmaat voor misschien wel de meest bittere Europese Ajax-episode van de afgelopen jaren, Lyon gedurende diezelfde wedstrijd 7-1 zien winnen van Zagreb om Ajax op doelsaldo te passeren voor plaatsing voor de volgende ronde, de voelbare shock van de Ajax-fans na melding van drie Lyon goals tegen Zagreb na rust in 15 minuten, de twee belabberde uitrappen van Vermeer en de daaruit voortkomende goals tegen Utrecht (6-4), Boerrigter na blessureleed niet meer zijn niveau van eerder in het seizoen zien halen, de demonische hoofden van sommige ‘blije’ Feyenoord-supporters na de 4-2 winst op Ajax, El Hamdaoui die niet speelt en zo de herinnering aan zijn mooie daden doet vervagen, ‘fan’ Wesley die de AZ-keeper aanvalt in een bekerwedstrijd., de continue verongelijkte Theo Janssen (geen poging tot wrede woordgrap) die niet kan aarden bij Ajax.

8 .

Seizoen

2007/2008

201020113

200620072

200820092

Memorabiliteitsgehalte:
8/10
Seizoensresultaten: derde plaats eredivisie
Goede spelers: Huntelaar, Suarez.
Teleurstellende spelers: Silva, Stam, Kuffour, Luque, Urzaiz
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Luis Suarez die zich al snel bewijst als onbetwistbare aanwinst voor Ajax, de eindeloze scoringsdrift van Huntelaar (33 goals), de 3-0 thuiswinst op Feyenoord 10.000 kilometer verderop bekijken in Indonesische avondwarmte, de met hoop geladen spanning rond de komst van nieuwe coach van Basten, de enorme winst op de Graafschap op de eerste competitiedag (1-8).
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Weer een ster die in het begin van het seizoen vertrekt: Sneijder naar Madrid, de komst van een stel nutteloos gebleken Europese veteranen, waaronder Ismael Urzaiz, die soliciteert naar een nominatie voor ‘oudst-uitziende Ajax-speler ooit’, het ontslag van Ten Cate die ik zelf langer als coach had willen zien, de onzekere uitstraling en ‘vermenselijking’ van jonge coach en voormalig nationale voetbalheld van Basten, de begrafenis van Stam in de media na twee keer bij een goal in de lucht afgetroefd te zijn door Marcus Berg van Groningen (2-2), de blinde haat van Groningen supporters na het met transferperikelen omhulde vertrek van drie Groningen spelers naar Ajax, een zwakke Januari-maand, uitschakeling in de playoffs tegen Twente in de laatste wedstrijd van het seizoen als passend slotakkoord van een teleurstellend seizoen.

7.

Seizoen

2012/2013

201220134

Ajax Amsterdam v PSV Eindhoven - Eredivisie

201120124

Memorabiliteitsgehalte: 8/10
Seizoensresultaten: Landskampioen
Goede spelers: De Jong, Alderweireld, Vermeer, Blind, Eriksen, Fisscher, Van Rhijn
Teleurstellende spelers: ?
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Ajax dat weer een achterstand op de koploper goedmaakt en met degelijk spel kampioen wordt, een 1-0 verloren openingswedstrijd in de Champions League als reden voor optimisme, een offensief van een kwartier in de tweede helft tegen Real Madrid als korte maar zalige opvlamming van hoop (1-4), de overtuigend gewonnen thuiswedstrijd tegen gigant Manchester City als heerlijk Europees hoogtepunt (3-1), de enorme opluchting na de ontsnapping in de uitwedstrijd tegen Manchester City (2-2), de twee kopgoals van de Jong als ongelofelijk begin in die wedstrijd, de terugkeer van Babel en zijn rustgevende en controlerende aanwezigheid in het elftal, een warme bevrijdingsdag als heerlijke begeleiding voor de derde titel op rij, Eriksen die zijn vele criticasters de mond snoert, de enerverende uitzege bij PSV die het kampioenschap zo goed als veilig stelt en de sfeer bij PSV nog hysterischer maakt, de jeugdige Deense spits Fisscher die naam maakt op een koude Novemberavond met twee goals in de gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV (3-1), de support van het Ajax-publiek voor bankzitter Hoessen, er trots op zijn dat Ajax in de Champions League groepsfase eindigt voor Manchester City.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
de groepsloting van Ajax in de Champions League aanschouwen, WEER REAL F*KKING MADRID! De vele balletjes terug van Babel, de ontgoochelende uitschakeling na penalties in de UEFA Cup zestiende finale tegen…oja, Sparta Praag, de explosieve raketlancering van Pelle voor Feyenoord in de laatste minuut tegen Ajax (2-2), de krachteloze Champions League uitschakeling thuis tegen Dortmund (1-4), wederom er het besef ingepeperd krijgen dat Ajax ondanks een redelijke campagne weer niet kan overwinteren in de Champions League.

6 .

Seizoen

1998/1999


Frank De Boer of Ajax

199819992

Memorabiliteitsgehalte: 9/10
Seizoensresultaten: zesde plaats eredivisie, bekerwinnaar
Goede spelers: Gronkjaer, Litmanen, Ronald de Boer, McCarthy
Teleurstellende spelers: Arveladze, Kinkladze, Wamberto, Frank en Ronald de Boer, Witschge
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
De 6-0 tegen landskampioen Feyenoord in de Arena, 2-0 bekerwinst tegen Fortuna als een klein glansje op een deprimerend seizoen, de rushes van Gronkjaer, de verwoestende volley van Gorré in de Champions League voorrondewedstrijd tegen Olympiakos, het technische hoogstandje van van Basten tijdens de emotionele erewedstrijd voor Johan Cruijff, de 2-1 bekerwinst tegen Feyenoord en de halve omhaal van de verguisde Wamberto in diezelfde wedstrijd, Kinkladze’s stiftbal tegen Brugge in het voorseizoen, het ontroerende afscheid van Litmanen en Blind in de laatste thuiswedstrijd.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Het gebogen hoofd van Blind na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Porto (3-0), Het ontslag van coach Olsen en Ajax dat verder bergafwaarts gaat onder de nerveuze leiding van de jonge Jan Wouters, miskoop Kinkladze die wegkwijnt in futloosheid, het lelijke zwart-witte uitshirt symbool zien worden voor de kwaliteit van dit seizoen, de 4-1 vernederlaag tegen Cambuur vlak na de erewedstrijd voor Cruijff, de voortdurende vertreksoap tussen Ajax en de De Boertjes, talloze spelers die een schim lijken op hun zelf van het vorige seizoen, de bizarre neergang van Ajax een jaar na de overtuigende winst van de landstitel.

5 .

Seizoen

2001/2002

200120022

200120023

200120024

200120025

Memorabiliteitsgehalte: 9/10
Seizoensresultaten: Landskampioen, bekerwinnaar
Goede spelers: van Der Vaart, Machlas, Mido, CHivu, Van Halst, O’Brien, Maxwell, Trabelsi
Teleurstellende spelers: Knopper, Ibrahimovic
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
De winst van het eigen Amsterdam Tournament in het voorseizoen na een 3-1 zege op Liverpool, Van der Vaart die opstaat als technisch begaafd leider van een nieuw Ajax, de vechtersrol van Van Halst in de tweede seizoenshelft, de 1-2 uitzege bij Feyenoord, de felle duels van Van der Vaart tegen veteraan Larsson in de zwaarbevochten uitwedstrijd tegen Celtic (0-1), de twee kampioensaspiratie-vergrotende goals van Mido tegen Heerenveen (2-0), de jeugdigheid van dit verassend goede Ajax, John O Brien tegenkomen in Amsterdam en een handtekening van hem scoren, Ajax dat de bekritiseerde coach Adriaanse tevergeefs te hulp schiet door een 0-2 achterstand thuis om te buigen in een zege tegen Twente (3-2), de verlossende winst in de halve bekerfinale tegen angstgegner PSV (3-0), de gestoorde bekerfinaleclimax tegen Utrecht op een zwoele mei-avond als sluitstuk voor een heerlijk seizoen (3-2)en mijn anti-held Machlas die met twee goals voor de winst zorgt tegen Groningen (4-3).
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
De golf van publieke stress na de openingswedstrijd tegen Roda JC (1-1), de kansloze uitschakeling in de eigen Arena door Celtic in de voorrondewedstrijd voor de Champions League (1-3), de grilligheid en ellebogen van Ibrahimovic, de 5-1 vernedering door Heerenveen vlak voor de winterstop, Ajax dat wederom vroeg uitgeschakeld wordt in Europa dit keer door Kopenhagen, het haastige en geforceerd aanvoelende ontslag van CO Adriaanse na de gewonnen (!) wedstrijd tegen Twente (3-2).

4 .

Seizoen

2002/2003

2002-09-17 Ajax-Ol Lyon 2-1 Arena-Amsterdam

*** Local Caption ***

20022003

SOCCER CHAMPIONS LEAGUE

Memorabiliteitsgehalte: 9/10
Seizoensresultaten: tweede plaats Eredivisie, Kwartfinalist Champions League
Goede spelers: Ibrahimovic, van Der Vaart, van der Meyde, Mido, Chivu, Pienaar, Maxwell, Trabelsi
Teleurstellende spelers: O’Brien, Machlas, Litmanen
Goede dingen die me zijn bijgebleven: De winnende vrije trap van Witschge in de laatste minuut van de oefenwedstrijd tegen Barcelona (4-3), De emoties rond de terugkeer van publieksfavoriet Litmanen, Litmanens’ prachtige afstandsschot tegen Roma (2-0), Van der Meyde’s dribbel en mooie goal uit tegen Roma (1-1), geen kampioen worden maar misschien wel een beter seizoen draaien dan het vorige jaar, herstelde Europese trots door te winnen of gelijk te spelen tegen Europese (sub)toppers, de 2-2 van Pienaar in de 78ste minuut van de Champions League kwartfinale tegen AC Milan en even het gevoel hebben dat alles te winnen valt, de doorbraak van Ibrahimovic, 1-2 tegen Feyenoord op een mooie oktoberzondag.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
De transfersoap rond miskoop Sikora, de doffe en onnodige ellende van de Champions League uitschakeling in laatste minuut tegen Milan (3-2), een punt te weinig hebben voor titelprolongatie, de blessures van Litmanen, de lob van Litmanen tegen AZ die Mido onnodig tot zijn goal degradeert (6-2), het op de reservebank wegkwijnen van Machlas, ingehaald door toekomstperspectief.

3 .

Seizoen

1999/2000

199920003


19992000

992000

Memorabiliteitsgehalte: 9/10
Seizoensresultaten: vijfde plaats eredivisie
Goede spelers: Knopper, Brian Laudrup, Chivu, Grim
Teleurstellende spelers: Machlas, De Cler, Verlaat, Winter, Arveladze
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Het krullende schot van Arveladze in de openingswedstrijd tegen Heerenveen (3-2), de wondergoal van Laudrup in de bizarre uitwedstrijd tegen WIllem II (3-6), Fred Grim die in meerdere wedstrijden punten pakt, het gelijkmakende afstandschot in de 79ste minuut van Machlas tegen de Graafschap en zijn kinderlijke blijdschap in een moeizaam seizoen, tevreden zijn met een punt tegen de Graafschap (1-1) , de jonge bravoure van Chivu, Machlas die na zijn goal tegen Willem II in de armen springt van de hevig onder druk staande coach Wouters, prachtige goals van Gronkjaer, het laatste Ajax shirt van het merk UMBRO.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Van Nistelrooy die namens PSV met drie goals in zijn eentje Ajax ontmantelt (1-3), de seizoenslange vormcrisis van de sympathieke bonkige Griekse spits Machlas, het groeiende gemor en desillusie van het Ajax- publiek nadat de euforie van drie vroege Ajax-goals wegzakt tegen Cambuur (3-1), de schrijnende nederlaag tegen Twente in de 100-jarig jubileumwedstrijd (0-1), het ontslag van Wouters na diezelfde wedstrijd, Interim coach Westerhof die een helft lang loopt te tieren op een bedroevend Ajax in Den Bosch (1-1), de teleurstellende bijdrage van de op het oude nest teruggekeerde veteranen Winter en Verlaat, een slecht seizoensslot met meerdere nederlagen.

2 .

Seizoen

2010/2011

20102011

201020112

201020114

201120126

Memorabiliteitsgehalte: 10/10
Seizoensresultaten: Landskampioen
Goede spelers: De Jong, Vertonghen, Alderweireld, Suarez, El Hamdaoui, Stekelenburg, Sulejmani, Eriksen, Anita, van der Wiel
Teleurstellende spelers: El Hamdaoui, Mido
Goede dingen die me zijn bijgebleven: De zoete smaak van het eerste kampioensschap in zeven jaar, de tergende spanning van de laatste beslissende wedstrijd om het kampioensschap tegen Twente (3-1), de misschien nog wel tergendere spanning en EINDELIJK Champions League plaatsing in de thuiswedstrijd tegen DInamo Kiev (2-1), de drie cruciale reddingen van Stekelenburg in het eerste halfuur van die wedstrijd tegen DInamo, op mijn knieën van vreugde in een hotelkantine zitten na de tweede goal van Ajax tegen DInamo, de eerste wedstrijd van coach de Boer gewonnen zien worden tegen AC Milan (0-2) en met een vriend er op profetische wijze overtuigd van zijn dat DIT de ommekeer zal zijn voor Ajax, de kracht van het collectief zien verschijnen na het vertrek van Suarez, het leiderschap en de harde en faire slidings van Vertonghen, het vanuit de verdediging opkomen met grote passen van Vertonghen, de hype rondom Koreaanse cultheld Suk, de chaotische maar succesvolle UEFA Cup voorronde wedstrijd uit tegen Saloniki (3-3), de twee goals van El Hamdaoui in zijn eerste competitiewedstrijd voor Ajax tegen Groningen (2-2), de kapbeweging en het harde hoge doeltreffende schot van Hamdaoui vroeg in de Champions League groepswedstrijd thuis tegen AC Milan (1-1), de aanvankelijke geoliede samenwerking tussen aanvallers Suarez en El Hamdaoui, de twee briljante goals van Hamdaoui thuis tegen Heerenveen (3-1), het bijna doeltreffende 50 meter-lange schot van Suarez in de thuiswedstrijd tegen PSV (0-0), de nuchterheid en rustige uitstraling van coach de Boer.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
Bestuursperikelen rondom Cruijff waari ik niet al teveel van begreep, wegsmeltende titelhoop na de ineenstorting bij Ado in maart (3-2), het ontslag van Jol, de frustrerende interne soap rondom coach de Boer en topscorer El hamdaoui, totaal gedeklasseerd worden door Real Madrid in de eerste Champions League wedstrijd voor Ajax sinds vijf jaar (2-0), en dit een dikke maand later in de eigen Arena dit weer zien gebeuren (0-4), Suarez die Bakkal van PSV in de schouder bijt (0-0), van Twente in de verlenging verliezen in de bekerfinale (3-2), de dikke buik en redelijk vruchteloze comeback van Mido, de kampioenswedstrijd tegen Twente qua beeld voor de helft moeten missen omdat Eredivisie Live de streams niet op orde heeft.

1 .

Seizoen

1995/1996

????????????????????

95964

95965

laatste wedstrijd in de meer

95966

Memorabiliteitsgehalte: 10/10
Seizoensresultaten: Landskampioen, verliezend Champions League finalist
Goede spelers: Wie niet? Litmanen, Ronald De Boer, Kluivert, Finidi, Blind, Davids, etc.
Teleurstellende spelers: Hoekstra
Goede dingen die me zijn bijgebleven:
Voor het eerst In voetbaltrance voor de radio zitten en Ajax een 2-0 achterstand horen goedmaken tegen Feyenoord (2-4), Litmanen mijn favoriete voetballer vinden, van mijn voetbal-aversieve oudere broer Elwin horen dat ook hij Litmanen wel symphatiek vond, op de radio de 3-0 in de tweede halve finale Champions League tegen Panathinaikos meekrijgen, een Ajax rugzak krijgen voor kerst, gedurende dit seizoen voetbal mooier beginnen te vinden dan sportauto’s, alles over Ajax uit de krant knippen voor mijn plakboek en totaal geobsedeerd zijn door alles wat Ajax is, statistieken van Ajax wedstrijden en seizoenen uit mijn hoofd leren omdat ik van statistieken houd, Ajax-Topshots in een chipszak vinden, een maand lang tevergeefs hopen op een handtekening van Peter Hoekstra via een neef van een neef van een neef van een vriend van me.
Slechte dingen die me zijn bijgebleven:
De tranen van Davids en Silooy na hun gemiste penalties tegen Juventus, het ontluisterende klasseverschil met Juventus in die wedstrijd, Wanstaltige Ajax-liederen op de radio, teveel kinderen met Ajax broodtrommeltjes, Overmars die geblesseerd raakt vlak voor de kerst, de foto van Marc Overmars die zwaar geblesseerd op de grond ligt en zijn hand naar de bank opsteekt, het dramatische 1-0 verlies tegen Willem II vlak na de kerst, Winston Bogarde die met mensen op de vuist wil na Sparta-Ajax (3-3), het afscheid van stadion De Meer, iets waarvan ik toen ik het gebeurde nog niet helemaal de impact en symboliek begreep, een Ajax-handdoek van mijn moeder krijgen nadat ik even zeker wist dat ze een shirt voor me had gekocht, de media hetze rond ‘verkrachter’ en ‘doodrijder’ Kluivert, via de radio Romeo Wouden voor Heerenveen twee keer horen scoren tegen Ajax waarop de commentator een verwijzing maakt naar het lied ‘Laat maar Waaien’, dat gedraaid wordt op het moment dat de tweede goal wordt gemeldt; ‘Laat maar waaien, zo denkt Ajax er ook over!’,een pessimistisch stuk in de Volkskrant lezen over Ajax na de eerste verloren halve finale wedstrijd tegen Panatinaikos (0-1), oh wat was ik blij toen het alsnog goedkwam.

Advertisements

2 Responses to “Achtien jaar Ajax in Vogelvlucht (1995 – 2013)”

  1. Ikm snap je goede bedoelingen, maar er zitten toch her en der behoorlijk wat foutjes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: